Bock Kazematten

Bock Kazematten

Bock kazematten zijn erg indrukwekkend
Wanneer je opzoek bent naar een indrukwekkende bezienswaardigheid in Luxemburg, zijn de kazematten van Luxemburg zeker de moeite waard. Ook voor kinderen is het een aanrader. De kazematten deden in het verleden dienst als verdedigingsnetwerk en via verschillende trappen kun je in totaal 27 kilometer aan uitgegraven tunnels en gangen ontdekken.

Je zult merken dat je door een kloof middenin de bergen loopt en zal oude kanonnen en uitkijkpunten over de stad vinden. Hoe zijn de Kazematten ontstaan en wat was de functie van dit grote ondergrondse netwerk?

De stad Luxemburg ziet er tot op heden uit als een vesting. Wat er nu nog over is, is slechts een klein deel van wat er ooit is geweest. De kazematten van Luxemburg beslaan een groot ondergronds verdedigingsnetwerk. In de Kazematten woonden soldaten en het werd het gebruikt als munitieopslag. Het ondergrondse netwerk, stamt af uit de tijd van de Nederlandse opstand en de eerste Kazematten dateren uit 1644. De ondergrondse gangen deden in deze tijd dienst als schuilplaats tegen vijanden en was dan ook bestand tegen bominslagen. De Kazematten staan sinds 19443 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Gelegen in rotsen
De Kazematten zijn gelegen in de rotsen aan de rand van de stad. De benaming Kazemat is ontstaan vanuit het Griekse chasma(ta), wat kloof betekent. Op sommige plekken in de rotswand zaten gaten, vanaf hier kon er gevuurd worden op de vijand. Nu kun je vanaf deze plekken de stad bewonderen. Later zijn de kazematten ook nog van nut geweest. Tijdens de tweede wereldoorlog hebben de ondergrondse gangen nog dienstgedaan als schuilkelders.

Bock kazematten

Officieel worden er twee soorten kazematten onderscheiden: de Petruskazematten en de Bockkazematten. Deze kazematten kunnen nog steeds bezichtigd worden, waardoor je een kijkje en een indruk kan krijgen van deze oude verdedigingswerken. De Bock kazematten zijn in 1745 gebouwd door Oostenrijkse ingenieurs en beslaan een oppervlakte van ruim 1100 m2. De zogenoemde kazematten van de bock konden ongeveer 1200 soldaten en 50 kanonnen kwijt. De restanten van de eerst burcht die graaf Siegfried heeft gebouwd zijn nog te zien. In de tiende eeuw is deze gebouwd op de zogenoemde Bockrots en in 1993 is deze blootgelegd. Deze eerste burcht is het ontstaan van Luxemburg-Stad geweest. De Kazematten van de Bock is een van de plekken waar je kunt zien dat de stad vroeger een grote vesting is geweest.