Bourscheid

Bourscheid

Bourscheid ligt in het Luxemburgse kanton Diekirch, en is vooral bekend vanwege het op twee kilometer afstand van de plaats gelegen kasteel Bourscheid, een middeleeuwse burcht.

Kasteel Bourscheid is de grootste stenen burcht van Luxemburg, dateert al uit het jaar 1000, en was eigendom van de Luxemburgse familie Stolzemburg.

Kenmerkend voor kasteel Bourscheid, naast natuurlijk de burcht en de ringmuren, is de ligging op een leisteenrots, waardoor de burcht alleen vanuit het noordwesten toegankelijk is.

Een roemrucht geschiedenis, die je ten dele ook vandaag de dag nog kunt ervaren.

Erg mooi is de burcht als het donker wordt, want sinds enige tijd wordt het gehele complex verlicht tot 24:00 uur, en dat steekt erg mooi af tegen de donkere lucht.

Recreatie in Bourscheid

Bourscheid is ook een bestemming waar je heerlijk kunt wandelen, op wandelwegen met een goede bewegwijzering, en waar je tijdens het wandelen ook op diverse plekjes kunt komen met een adembenemend uitzicht.

En al wandelend, kom je ook bij diverse andere dorpjes in de regio. Soms bovenop een heuvel, soms diep in het dal ingesloten, maar allen even charmant.

Bourscheid zelf ligt op een open hoogvlakte, en wordt voornamelijk omringd door bossen, in een typisch Ardennenlandschap, en dus veelal een ongerepte en onaangetaste natuur.

Naast het kasteel, kan je in Bourscheid nog diverse andere oude en historische gebouwen en kerken bekijken. Zoals bijvoorbeeld een gotisch herenhuis uit 1348, het Stolzemburger huis.

Hier is een klein museum, waar je de geschiedenis van Bourscheid kunt bekijken.

Naast de diverse recreatiemogelijkheden die je in Bourscheid geboden worden, zijn ook de culturele weken absoluut aan te bevelen, temeer omdat je dan de typische Luxemburgse cultuur kunt beleven.

Een leuke vakantiebestemming, waar je ook goed kunt kamperen, en waar voor alle gezinsleden veel te doen is, en waar je zeker nog vaak aan terug zult denken.