Moezel Luxemburg

De Moezel in Luxemburg

De Moezel is een rivier die bij veel vakantiegangers beelden oproept van wijngaarden, gezelligheid en romantiek. Vooral in Duitsland natuurlijk. Maar wist u dat de Moezel niet alleen door Duitsland stroomt, maar ook door Luxemburg?

Over een afstand van ongeveer veertig kilometer vormt de rivier de natuurlijke grens tussen Luxemburg en Duitsland. Hebben de Duitsers goede wijn en romantiek? De Luxemburgers doen er niet voor onder.

Een zoektocht naar exclusieve wijn
Het gebied staat vooral bekend om de wijnhellingen en de mooie valleien waar je of met de auto, mountainbike of te voet prima terecht kunt. Voor veel mensen zijn de diverse wijnsoorten een belangrijke reden om naar het gebied af te reizen. Veel van de Luxemburgse wijnboeren, een stuk of vijftig in totaal, hebben namelijk kleinschalige bedrijven waardoor hun wijn buiten Luxemburg niet te koop is. Een echte aanrader dus voor een wijnliefhebber die op zoek is naar een exclusief wijntje. Het is mogelijk om wijn te proeven in Remich. In de Caves St. Remy-Desom of in de Caves St. Martin. Zoals de naam het al zegt zijn dit twee grotten die zijn uitgehouwen in zandsteen. Een prima plek om wijnen te bewaren.

Wandelgebied en Schengenakkoord
Verder is het Moezelgbied in Luxemburg een aanrader voor wandelaars en mountainbikers. Er zijn diverse wandelpaden die langs de Moezel lopen en langs de diverse kleine stadjes die langs de rivier liggen. Zo is Grevenmacher zeker een aanrader om langs te gaan. Het heeft een oude en autovrije binnenstad, smalle straatjes, ruïnes van middeleeuwse vestingen en een historisch fort. Verder is een bezoek aan Schengen zeker de moeite waard. Al is het alleen al om er een keer geweest te zijn. In Schengen, op de kruising van Luxemburg, Duitsland en Frankrijk, werd in 1985 het beroemde Schengenakkoord getekend waardoor je nu zonder grenscontroles door België naar Luxemburg kunt rijden. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om op vakantie te gaan in het kasteel waar de overeenkomst werd getekend. De meeste kamers hebben nog uitzicht op de Moezel ook.

Het Moezelpad
In Schengen begint ook het vijftig kilometer lange Moezelpad. Dit wordt ook wel de wijnroute genoemd. Het pad volgt in grote lijnen de Moezel, en voert langs de wijnheuvels, en langs de stadjes, heuvels en dalen die het landschap zo kenmerkend maken. Het is alles bij elkaar wel een vrij pittige route, maar ook een unieke manier om kennis te maken met het landschap.

Moezel in Luxemburg

Actieve vakantiebestemming
Behalve een culinaire trekpleister, vanwege de wijnen, is het Moezelgebied ook een prima vakantiebestemming voor meer actief ingestelde vakantiegangers. Zeker in de zomermaanden zijn er rondvaarten op de rivier en zijn er diverse watersporten die je kunt beoefenen, zoals kanoën, waterskiën en kajakken. Na afloop kun je uitrusten in een van de thermale kuren die het gebied rijk is. Of ga gewoon weer lekker terug naar je hotel om te genieten van het uitzicht over de Moezel.