Fonds de Gras

Fond-de-Gras

Fond-de-Gras is een industrie- en spoorwegpark.

Natuurlijk staat Luxemburg bekend om de vele bezienswaardigheden, maar Fond-de-Gras is toch wel een erg unieke bezienswaardigheid, en niet alleen voor spoorwegfanaten.

Als je vandaag de dag in Fond-de-Gras rondloopt, dan is het haast niet voor te stellen, dat dit ooit een belangrijke industriële plek was, en dat een eeuw lang.

Hier werd vroeger het ijzererts, dat uit de naastliggende mijnen kwam, per trein naar de fabrieken gebracht. In de fabrieken werd het ijzererts tot staal verwerkt.

Nu, is het een groen, en rustig dal, met het indrukwekkende industrie- en spoorwegpark Fond-de-Gras.

Fond-de-Gras, leerzaam en leuk

Vanaf het CFL station in Pétange is het complex toegankelijk met stoomlokomotieven, wat natuurlijk op zich al een mooie ervaring is. Wil je liever met de auto komen, dan kan dat vanaf Niederkorn.

Het openlucht museum Fond-de-Gras is dus op diverse manieren bereikbaar, en zoals ze hier zeggen, in je eigen ritme.

Het park laat natuurlijk zien hoe de industriële ontwikkelingen in deze regio plaats vonden, vanaf het einde van de 19e eeuw. Duidelijke informatieborden vertellen je per onderdeel wat en waarom hier gedaan werd.

Je kunt verschillende gebouwen bezichtigen, op zon- en feestdagen in het seizoen, en het oude brink, een levensmiddelenbedrijf, brengt je met een houten stellage terug in de vroegere tijd.

Bijzonder is ook de electriciteitscentrale Paul Wurth. Een architectonisch uniek gebouw, met diverse exposities.

Bij dit alles, is het ook zeker aan te bevelen om wat te eten of te drinken op het terras van café-restaurant Bei der Griedel. Vroeger een café voor de mijnwerkers.

Even lopen vanaf het café-restaurant, ligt het perron waar de smalspoortrein vertrekt, de Minièresbunn.

De trein brengt je naar de oude mijngalerië, en het dorpje Lasauvage. Een oud mijnwerkersdorpje, met authentieke huizen en twee museums, Eugàne Pesch met o.a. fossielen die hier gevonden zijn, en het documentatiecentrum Galerie Hondsbësch.

Maar ook als je simpelweg de bijzondere natuur wilt bekijken, is Fond-de-Gras een bezoekje waard.

Giele Botter, vroeger gebruikt voor ontginning in een open groeve, is tegenwoordig een natuurpark, waar je kunt zien dat de flora en fauna zich helemaal nieuw ontwikkelen, na de dagbouw die hier in het verleden werd gedaan.

Het natuurpark is alleen te voet bereikbaar vanaf de parkeerplaats bij Fond-de-Gras, uit de richting van Niederkorn.

Vanaf hier kan je ook de Tëtelbierg, een rotsachtig gebied van 50 hectare, waar dankzij diverse archeologische opgravingen, diverse vondsten zijn gedaan, bijvoorbeeld uit de 1e eeuw voor Christus.

Advertentie