Terres Rouge

Land van rode aarde

Het land van rode aarde, ook wel Terres Rouge genoemd, is een zuidelijke regio in Luxemburg.

De naam is te danken aan het rode mineraal tijdens het industriële tijdperk. Het vormt tot op heden een belangrijke tijd in de geschiedenis doordat de welvaart veel aan deze tijd te danken heeft. De natuur heeft in Het land van de rode aarde grotendeels weer zijn plek ingenomen, waardoor je nu een indrukwekkende wandeling kunt maken door de verlaten industriegebieden.

Industriële cultuur in het land van rode aarde

De regio van het land van de rode aarde vindt zijn oorsprong in de ijzer- en staalindustrie. Het rode mineraal heeft de basis gelegd voor het succes van deze industrie en de welvaart tijdens de industriële tijd. IJzerhoudend erts werd in deze tijd veel uit de bodem ontgonnen. Vorige eeuw werd er een hoogtepunt bereikt, maar door de crisis is het nu verlaten. De ertsgangen hebben een nieuwe bestemming gekregen, zodat ze in de moderne maatschappij kunnen meedraaien. Het spoorwegpark Fond-de-Gras vormen nog steeds een belangrijke geschiedenis en is voor bezoekers toegankelijk.

Commerciële steden
Het land van de rode aarde herbergt de meest belangrijkste commerciële steden van de regio Luxemburg. Dit zijn de steden Differdange, Esch-sur-Alzette en Dudelange. Dit zijn nu moderne steden die een dynamisch geheel vormen. Ze staan bekend om de vele tentoonstellingen en het toneelseizoen dat ze jaarlijks aanbieden. De (rock)festivals, concertzalen en het straattheater zorgt voor een uitgebreid aanbod aan cultuur. Esch-sur-Alzette staat tegenwoordig bekend als de tweede stad van het Groothertogdom en als zaken- en handelscentrum. Daarnaast wordt de stad erg gewaardeerd om de architectuur in de stad.

Andere activiteiten
Doordat de natuur weer de regio weer een beetje heroverd heeft, kun je in Het land van de rode aarde nu rondwandelen in de verlaten industriegebieden. Daarnaast zijn er in de regio dorpen en steden geherbergd, waarvan enkele zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Naast de toeristische plekjes biedt Het land van de rode aarde nog een scala aan activiteiten voor kinderen aan. In het sprookjespark van Bettembourg zijn slangen, apen, krokodillen, papegaaien te bewonderen. Door middel van een ouderwetse locomotief kun je de ondergrondse mijnen van Rumelange ontdekken.