Moezel

Moezel

De Moezel, ligt gedeeltelijk in een regio in Luxemburg, waar de rivier al kronkelend door het landschap mag stromen, en vaak aan beide kanten van de rivier, dus ook aan de Duitse kant, wordt vergezeld door de typische en kenmerkende wijngaarden, alhoewel Luxemburg niet echt bekend is om de wijnen die langs de Moezel worden gemaakt.

Jammer eigenlijk, want deze wijnen doen echt niet onder voor de Duitse Moezelwijnen.

De Moezel is dan ook één van de grotere rivieren in Luxemburg, die 39 kilometer door het land stroomt, en een natuurlijke grens vormt met het buurland Duitsland.

Liefdevol zeggen de inwonners D’ Musel tegen de rivier, en naast de wijngaarden staat deze regio toch ook vooral bekend om de tradities. Mooie voorbeelden daarvan zijn de praalwagenoptocht in Remich en het erg leuke feest van de druif en de wijn in Grevenmacher.

Moezel en Luxemburgse wijnen

Het Luxemburgse dal van de Moezel heeft steile hellingen, met talloze wijngaarden. Hier komen de grote Luxemburgse wijnen vandaan, meestal gemaakt van witte druiven, zoals bijvoorbeeld de bekende Riesling. Wijnen, die je echt moet proberen als je hier op vakantie bent.

In het achterland van de Moezel kom je veel fruitboomgaarden tegen, waar sappen gemaakt worden, maar ook likeuren en Schnapps. Ook proberen dus.

Niet alleen een erg mooie regio om te genieten van al dat lekkers dat hier gemaakt wordt, maar ook een ideale regio voor wandelingen en tochten op fiets of mountainbike.

De regio rond de Moezel, is ook een perfect regio voor watersporters, want watersporten als zwemmen en waterskiën, zijn hier erg goed mogelijk. En je kunt een rondvaart maken over de Moezel.

Overigens ligt hier ook het dorpje Schengen.

Daar werd het akkoord bereikt over de afschaffing van de grenscontroles in de Europese Unie, het zogenoemde Schengenakkoord.

De geschiedenis kan je vandaag de dag nog bekijken in het Europees Schengenmuseum.