Schengen

Schengen

Schengen, dat wellicht de meest bekende plaats is in heel Luxemburg, ligt in het kanton Remich, in het zuid-oosten van het Groothertogdom Luxemburg.

Dat de plaats wereldberoemd is, en vooral bekend is in de Europese Unie, weten veel mensen niet, en toch, op weg naar Schengen, merk je het al, waarom Schengen zo beroemd is.

Hier is namelijk het verdrag van Schengen gesloten, waarin een aantal landen die lid zijn van de EU, hebben afgesproken dat er binnen de EU, althans binnen de aangesloten landen, vrij vervoer van personen en goederen is.

Dat wil dus eigenlijk gewoon zeggen, dat dankzij Schengen, je geen paspoort hoeft te laten zien, als je van Nederland naar Luxemburg gaat, zoals dat vroeger wel het geval was, wat soms lange wachttijden tot gevolg had.

Schengen heeft meer te bieden

Schengen heeft vanzelfsprekend veel meer te bieden dan alleen maar vrij vervoer van goederen en personen, en vrij weinig herinnerd je dan ook nog aan het sluiten van dat verdrag, hoewel het wel een leuke bijkomstigheid is. Hier is als het ware het echte Europa geboren.

Het stadje ligt aan het drielandenpunt met Duitsland en Frankrijk, en is dan ook een bestemming, waar je ook eens wat verder in de regio kunt gaan kijken, maar die eigenlijk voornamelijk bekend staat om de St. Marcustoren, en de vele wijnranken die hier groeien.

De regio brengt dan ook aardige tot goede wijnen voort.

Rond het stadje liggen veel vijvers, die niet op natuurlijke wijze zijn ontstaan. Doordat hier vroeger veel zand af werd gegraven, zijn de vijvers ontstaan, die nu grotendeels deel uit maken van een beschermd natuurgebied, en waar je toch wel vrij veel bijzondere planten kunt bekijken.

In Schengen begint ook de Luxemburgse wijnroute.

Een route langs wijnbergen en wijngaarden, van ongeveer 42 kilometer, en zeker aan te bevelen als je je voor de wijngaarden en de wijnen interesseert.

Op diverse plekken langs de wijnroute, kan je vanzelfsprekend ook de plaatselijke wijnen proeven.

Ook bezienswaardig is het kasteel van Schengen, met haar toren uit de 13e eeuw. De rest van het kasteel is veel jonger, namelijk uit de periode rond 1812.

Bij het kasteel ligt een tuin in barokke stijl, met kruiden en andere aromatische planten.