Wijntoerisme Luxemburg

Wijntoerisme in Luxemburg

De Moezelvallei is de enige regio in het Groothertogdom waar wijn geteeld wordt. Dit is niet zomaar, het gunstige klimaat en de toeristische plaats maakt de Moezelvallei tot een unieke plek. Bij de Moezel wordt vaak gedacht aan Duitsland, maar deze rivier stroomt tevens door het land Luxemburg.

Dit Moezelgebied is een klein wijngebied, waar je naast verschillende bedrijven, ook nog een vijftigtal wijnbouwers kunt vinden. Zij verkopen tevens hun eigen oogsten en wijnen. De productie is beperkt. Dit is tevens de reden waarom niet alle Luxemburgse wijnen in het buitenland te koop zijn.

Luxemburgse traditie
De omstandigheden in de omgeving van de Moezel zijn uitstekend voor het produceren van wijnen. Het klimaat ligt een á twee graden hoger dan het nationale gemiddelde. Dit is een ideaal klimaat voor de productie van wijn en komt de smaak zeker ten goede. De kwaliteit komt voort uit een eeuwenoude traditie, maar dit wordt wel gecombineerd met de nieuwste technieken op dit gebied. De wijnmakers in Luxemburg hebben hierdoor een goede combinatie van traditie en modern weten te creëren.

Druiven- en wijnsoorten
De beste en meest elegante wijn is afkomstig van de wijngaarden die op de kalkachtige rotsen van het kanton Grevenmacher staan. De kleiachtige gronden van Remich zorgen voor een rijkere en weelderige of mousserende wijn. De Luxemburgse wijnboeren zijn in de afgelopen jaren steeds bekwamer geworden in bij het verkrijgen van schuim- en mousserende wijnen. De wijnen krijgen ook internationaal steeds meer naamsbekendheid en worden steeds meer geëxporteerd. De negen belangrijkste druivensoorten worden onderscheiden in Chardonnay, Elbling, Rivaner, Auxerrois, Gewürztraminer, Pinot gris, Pinot blanc, Pinot noir en Riesling.

Doe de Luxemburgse wijnroute
Een bezoek aan Luxemburg is een goede reden om tevens de wijnen in de Moezelstreek te gaan proberen. Met een afstand van ruim 42 kilometer, kun je alle dorpjes bezoeken die hun uitstraling aan charme aan de wijnbouw in dit gebied te danken hebben. Je komt dan onder andere langs het stadje Remich. Dit is de enige plek waar ondergrondse en honderden meters lange wijnkelders zijn. Deze zijn dagelijks geopend tot eind oktober. Remich zelf wordt ook wel beschreven als een schilderachtig stadje.

Langs meerdere wijnstadjes
Stadtbredimus en Grevenmacher zijn tevens geliefde plaatsen onder wijnliefhebbers. Grevenmacher heeft een middeleeuws karakter en de autovrije binnenstad maakt het stadje nog mooier. Wormeldange heeft wijngaarden die over ruim 360 hectare grond verspreid zijn. Voor een prachtig uitzicht moet je de beroemdste wijnberg in de streek Wümer Köppchen bezoeken. In het wijndorp Machtum is het mogelijk om de een van de beste Luxemburgse wijntjes te proeven. Het einde van de Luxemburgse wijnroute eindigt in het plaatsje Wasserbillig. Hier stroomt het riviertje de Sure in de Moezel.