Wiltz

Wiltz

Het stadje Wiltz, in het Luxemburgs Wolz genoemd, ligt in het noordwesten van Luxemburg, niet ver van de grens met België.

Het is een oude gemeente, en werd in vroegere tijden onder andere bewoond door de Kelten, de Romeinen en de Franken. Een rijke geschiedenis dus.

Wiltz is als het ware in twee delen gesplitst. Het bovenste gedeelte van de stad ligt op twee hellingen, terwijl het onderste gedeelte aan de oevers van de rivier de Wiltz ligt.

Het bovenste gedeelte van de stad is wellicht het meest bekend, want hier ligt het prachtige kasteel van de voormalige graven van Wiltz.

Kasteel Wiltz

Het huidige kasteel Wiltz is geheel gebouwd in de Renaissancestijl, en dateert van de wederopbouw in 1631. Een indrukwekkend kasteel, waar ieder jaar in juni en julie een theaterfestival wordt georganiseerd en een openlucht concert.

Hier is ook het informatiecentrum van Wiltz, het leuke nationale museum van de bierbrouwkunst, en het museum dat verteld over de slag om de Ardennen, de Battle of the Bulge, die eind 1944, begin 1945 werd uitgevochten.

Een rondleiding is mogelijk door het museum van de bierbrouwkunst.

Ook een wandeling door de stad is aan te bevelen, waarbij de vele stenen kruizen ook aan de tijd van de graven doen herinneren, en in het stadje staat ook een belangrijke Luxemburgs monument, ter nagedachtenis aan de algemene staking in 1942.

Overigens is toch wel het leukste feest in Wiltz, het feest van de Brem.

Dit feest wordt georganiseerd op de maandag na Pinksteren, met onder andere een bloemencorso en een rommelmarkt. En natuurlijk moet je ook het theaterfestival gaan zien, met leuke voorstellingen, en nog veel meer.

Naast al deze bezienswaardigheden in het kleine stadje, is ook de omliggende regio erg aantrekkelijk.

De Ardennen zijn natuurlijk bij uitstek geschikt voor lange wandelingen, fietstochten, tochten op de mountainbike, en ook erg geliefd bij motorrijders.